Kwetsbaarheid is moed

Van grootste skepticus tot grootste fan

Ontwapende & inspirerende ervaring, heel dichtbij, van Mascha van der Graaff

Op de foto hierboven zie je mijn vader terwijl hij van vrienden in Zwitserland leerde skiën. Hij werkte daar een jaar.
Hij bleef heel fanatiek skiën en was tijdens de wintersportvakanties op en top in zijn element.
In ‘flow’.

‘’Mijn vader werd ernstig ziek (hij is eind 2014 overleden aan longfibrose) en was het er niet mee eens dat ik, als zeer gedreven carrière-vrouw, mijn mooie baan bij ING had opgezegd om mijn eigen bedrijf te starten. Ik probeerde hem uit te leggen dat ik me al heel lang in en tijdens mijn studie en in en naast mijn werk steeds verder verdiept en toegewijd had aan persoonlijke- en organisatieverandering en coaching. Hij snapte niet dat ik ‘de zoveelste coach’ werd en koos voor een ‘onzeker ondernemersbestaan’ (al was hij zelf ondernemer). Maar bovenal vond hij de Energy Scan ‘zweverig’.

Ik vertelde hem dat we juist met onze gedachtes vaak zweven in het verleden en in de toekomst i.p.v. in het nu te zijn en ‘mindfulness’ eigenlijk heel aards en grounded is. En dat de Energy Scan een soort mindfulness tool is, de positieve effecten van mindfulness wetenschappelijk zijn bewezen en het ook in het zakenleven veelvuldig wordt toegepast.

‘’Oké, kom maar op met die scan dan”, zei hij nog steeds sceptisch.

Het was een onvergetelijk mooie ervaring; mijn vader herkende wat hij op het scherm zag . In zijn zieke longen was veel energieverlies te zien. Hij ontdekte waarom hij zijn gevoel nauwelijks liet zien. Hij wilde ‘sterk’ zijn en hij dacht dat zijn emoties en worstelingen een last zouden zijn voor andere mensen. Bovendien wilde hij ruzie voorkomen.

Hij realiseerde zich niet dat we misten dat hij deelde wat er aan de hand was. Hij opende zich, stelde zich kwetsbaar op en luchtte zijn hart.

”Between what is said and not meant and meant and not said a lot of love is lost”
Kahlil Gibran

Mijn vader vertelde me zo ook dat hij gekwetst was door iets wat ik als tiener gezegd had. Ik had iets doms gezegd en ik bedoelde er niet mee wat mijn vader dacht dat ik bedoelde (hij liet de context waarin het gezegd werd weg en trok toen een conclusie die hij niet uitsprak). Ik realiseerde me toen niet dat het mijn vader kwetste en ongemerkt effect had op zijn beeld van mij.

Als calvinistische en conservatieve man had mijn vader nooit “Ik hou van je” gezegd. Hij dacht dat dit overdreven en onnodig was om te zeggen. Hij veranderde van gedachten en sprak het uit met tranen in zijn ogen.
We omhelsden elkaar met tranen in onze ogen.

Mijn vader vertelde nog meer over waarmee hij geworsteld had, wat voor gebeurtenissen hem zwaarder waren gevallen dan we wisten, waar hij spijt van had en hij sprak zijn liefde expliciet uit. Mijn vader bleef zijn gedachten en gevoelens meer uiten ook omtrent zijn ziekte. Onze band werd nog veel hechter.

Mijn ouders, 43 jaar samen, zaten weer op de bank als een verliefd stel, elkaar aanrakend en aankijkend

Het was een hele tijd geleden dat ze überhaupt naast elkaar zaten want mijn vader zat altijd op “zijn” fauteuil. Ze namen echt tijd voor elkaar. Die blik in hun ogen en die aandacht naar en liefde en zorg voor elkaar was zo mooi en hartverwarmend om te zien als dochter. Dat beeld en de liefde die ik voelde blijft me altijd bij.

Deze prachtige ervaring met mijn vader en familie heeft veel voor mij betekend. Het heeft mijn drive versterkt om dit werk met toewijding en passie te doen. Ik gun elke persoon, elk gezin, elk team en elke organisatie de authenticiteit, openheid, verbondenheid, moed, inspiratie en creativiteit die er van nature zijn als we onszelf laten zien en in flow zijn’’.

Op de foto hierboven zie je een zwerm vogels.
Moeiteloosheid is een sleutelkenmerk van de natuur.
In de natuur heet ‘flow’ synergie. Synergie is de optimale benutting van energie.
Dat doet de natuur ‘van nature’.

Lees meer over de inhoudelijke achtergrond onder de Veelgestelde vragen

of vraag maar raak via e-mail mascha@innerdive.nl of bel 06-2678 8565